Saturday, November 25, 2006

Inside beleggen: Belgisch beursblad met beschamende resultaten

Een paar maand geleden las ik op www.beursbrief.be een artikel, waarbij een "anonieme" analist het beursblad Inside Beleggen nogal heftig op de korrel kwam. Met een scherpe pen beschreef de concurrent Beursbrief hoe het beursblad Inside Beleggen fantastische beleggingsresultaten in de strot van naieve beleggers duwde om toch maar dure abonnementen te kunnen slijten.

Inside Beleggen had blijkbaar reeds furieus gereageerd want er stond reeds een recht van antwoord, dat door de analist van Beursbrief vakkundig werd ondergraven.

Toen ik de URL doormailde naar de leden van onze beleggingsclub kreeg ik al snel de boodschap terug dat het artikel er niet meer stond. Inderdaad, het artikel was verwijderd.

Ik mailde even naar redactie@beursbrief.be en vroeg om uitleg. Men stelde kort dat er gedreigd werd met advocaten en dat dit hen niet waard was. Het gaat blijkbaar om big business bij Inside Beleggen! Inderdaad, stel dat een abonnement 300 euro kost en er 10.000 abonnees zijn. Dan praat je al van 3.000.000 euro omzet !!!

Nu is het artikel wel verwijderd van de website www.beursbrief.be maar rekende men bij Beursbrief buiten Google Cache. (zie screenshot). We konden dus het artikel vlotjes opvissen en we delen het graag met u.

Hieronder het artikel dat gepubliceerd werd op 10/09/2006 en onder dreiging van advocaten verwijderd werd luttele weken later. Geniet ervan, zeer leerzaam en leert u concreet hoe beleggingsbladen zoals Inside Beleggen de kleine belegger gewoonweg oplichten door ondermaats advies.

Bron: Beursbrief

Inside Beleggen lezen kan uw portefeuille schaden. - 10/9/2006

Het lijkt eigen aan iedere beurshausse. De financiƫle markten vertonen een stijgende trend en daar zijn de marketingboys van de beleggingsblaadjes weer: In het weekblad Trends lezen we: "Inside Beleggen: 33,5% winst, en dit enkel maar voor 17 euro per maand."

Laten we de cijfers en de hele kleine lettertjes ook eens lezen en analyseren. We lezen "33,5% winst sinds 1 januari 2005" en "98,6% winst in de voorbije 3 jaar". Bijzonder aantrekkelijke cijfers, maar is dit wel degelijk een goede prestatie?

We vergelijken even:

33,5% winst sedert 01 januari 2005, stelt Inside Beleggen. Onze eigen beursindex, de Bel20, realiseerde een 32,17%. Voegen we daar nog 1,8% aan dividendrendement op, dan komen we uit op 33,97%. Inside Beleggen presteerde dus minder goed dan de beursindex. Door gewoon een Bel20 tracker te kopen, deed u dus behoorlijk beter.

U kan beter, veel beter zelfs

En u kan zelf veel beter doen dan Inside Beleggen. We illustreren met 2 voorbeelden:
Gert heeft een aandelenportefeuille ter waarde van 100.000 euro. Gert is een verwoed lezer van Inside Beleggen en volgt sedert 3 jaar de adviezen nauwgezet op. Zijn rendement in de laatste 3 jaar bedraagt 98,6%. Zijn portefeuille bedraagt nu 198.600 euro.

Dieter is een lui belegger. Hij kocht gewoon 3 jaar geleden het beleggingsfonds KBC Equity Belgium en dit voor 100.000 euro. Dit fonds plantte zowaar een rendement neer van 132,7% neer ... of 34,1% beter dan Inside beleggen. Zijn portefeuille bedraagt nu 234.100 euro ... of 34.100 euro meer dan Gert, de trouwe lezer van Inside Beleggen.

Lang leve beleggingsfondsen?

Is het rendement van KBC uitzonderlijk? Neen, iedere bank, die een beleggingsfonds met Belgische fondsen heeft, deed beter dan Inside Beleggen. We zetten ze even op een rijtje met hun prestatie over de sedert 01 januari 2003 (bron: Morningstar.be).
  • KBC Equity fund Belgium: 132,7% of 34,1% beter
  • ING Invest Belgium: 102% of 3,4% beter
  • Puilaetco Belgium: 133,1% of 34,5% beter
  • Petercam PAM Equities Belgium: 132,6% of 34% beter
  • Fortis Fund Equities Belgium: 102,2% of 3,6% beter

Iedere bank of beursvennootschap deed dus beter?! Ontstellend toch.

Meer nog, luie Dieter betaalt geen abonnement van "maar "17 euro per maand voor het exclusieve beleggingsadvies van Inside Beleggen en bespaart zo sedert 01 januari 2003 765 euro. Hij deed dus in totaal 34.865 euro beter sedert 01 januari 2003.

Inside Beleggen lezen brengt uw portefeuille wel degelijk schade toe. Vooraleer u zich abonneert op een beleggingsblad, leest u best heel aandachtig de kleine lettertjes. Hoe kleiner de lettertjes zijn, hoe meer informatie ze verbergen.

En vergelijk daarna de rendementen even met deze van professionele partijen. Onze vaststelling is dat de fondsen van Petercam en Puilaetco door de band heen de beste prestaties leveren.

Toegegeven, een beleggingsfonds kopen is niet zo plezant als het lezen van uw wekelijks beleggingsblaadje. Echter, het is een veel betere oplossing voor uw vermogen. Het lezen van Inside Beleggen kostte onze Gert 34.865 euro aan rendement. Noemt u dit leesplezier?

04/10/2006

In een reactie meldt Inside Beleggen ons dat het aangewezen is om over langere periodes te vergelijken en wijst men er ons op dat het rendement van Inside Beleggen sedert de laatste 10 jaar gemiddeld op 11.5% ligt. Over een periode van 10 jaar geeft dit een cumulatief rendement van 196%, wat uiteraard aantrekkelijk is.

Indien we het cumulatief rendement bekijken van de beleggingsfondsen, die we hierboven vermelden, dan bekomen we volgend resultaat via Morningstar.be .

  • KBC Equity fund Belgium: 200.2% of 4% beter
  • ING Invest Belgium: 275.3% of 99.7% beter
  • Puilaetco Belgium: 215% of 19% beter
  • Petercam PAM Equities Belgium: 313.3% of 117% beter
  • Fortis Fund Equities Belgium: 195.3% of 1% minder goed

De cijfers zijn duidelijk. We blijven dus bij onze mening dat een belegger nog steeds beter af is met een beleggingsfonds, zowel op korte als lange termijn. Ook op 10 jaar schotelen Puilaetco en Petercam een outperformance van 19% tot 117% voor. Ook ING verrast aangenaam met een outperformance van 99.7% ten opzichte van Inside Beleggen.

Interessante links:
www.petercam.be
www.puilaetco.be
www.ing.be
www.morningstar.be

2 comments:

Bart Maes said...

De ganse wereld van beursbladen is een commercieel gedoe. U heeft het hier over Inside Beleggen en legt inderdaad de vinger op de pols. Andere bladen zoals De Belegger zijn niet veel beter.

Enkel Beurstips doet het wat beter.

Kleine garnaal said...

47% schreeuwen ze nu, begin 2007, van de daken. Wederom kleine letters lezen ... sinds begin 2005 . Terwijl de Bel20 51% deed in dezelfde periode. Het blijven prutsers.

Mijn fonds ING Belgium deed 66% in diezelfde periode. Bedriegers !!!

Ze wagen zich blijkbaar niet aan vergelijkende reclame. Dit is met opzet misleiden van de consument !!!