Tuesday, January 30, 2007

Welk beursblad kiezen?

Welk beursblad kiezen? Of liever welk beursblad levert goede resultaten af en welk beursblad heeft een minimum aan integriteit?

Integriteit moeten we alvast niet zoeken bij Inside Beleggen. Paul Dhoore wees in een kritisch artikel op www.beursduivel.be dat de hoofdredacteur Alain Deneef niet vies is van wat koersmanipulatie. Eigen zak eerst dus ... . Ook wat de resultaten betreft is dit geen hoogvlieger. Inside Beleggen afgevoerd van ons lijstje dus.

De Belegger? Integriteit draagt men hoog in het vaandel. Koersmanipulatie en pumpen van aandelen in eigen bezit is hier niet toegelaten. Toen eertijds een analist het aandeeltje Econnect de hoogte in prees en daarbij toegaf dat hij een positie had in het aandeel, dat hij na de stijging had verkocht, lag zijn C4 netjes klaar. Het rendement met 49% sedert 2005 is marktconform en beter dan bijvoorbeeld Inside Beleggen. Geen toprendement maar integer en weinig op aan te merken. Meer info op www.belegger.be .

Nieuwkomer op de Belgische markt (sedert 2006) is Beursparels. Schrijver van wacht is Kevin Van Campenhout , zeer eigenzinnig, respecteert de klassieke regels van spreiding niet maar haalt een bijzonder sterk resultaat. Zijn modelportefeuille volgen vergt wel sterke zenuwen want volatiliteit is troef. Wie sedert het begin "Kev" slaafs volgde kijkt nu terug op een winst, hoger dan 90% ... of 2 maal zoveel als Inside Beleggen.

Grappig aan dit verhaal is dat Kev diverse malen als winnaar van beleggerscompetities werd gevierd, onder meer door het blad Cash. Zijn sporen heeft hij dus ruimschoots verdiend. Op het forum van Cash ontspint zich trouwens een nijdige discussie tussen de aanhangers van Beursparels en de tegenpartij.

Verder sluimeren op de beleggersmarkt ook nog het blad Analyse, Kroffinvest en Beurstips. Beurstips, dat onder het beheer van goeroe Johan Goossens ook niet vies was van een flinke dosis gepump, dumpte in iedere actieve Vlaamse beleggersportefeuille een flinke dosis Hemispherx en lijdt wat onder deze "prehistorie". Rendementen van Beurstips vindt u op http://www.beurstips.be/track.html .

Onze conclusie:

Hebt u stalen zenuwen: ga voor Beursparels.
Wil een goed rendement en niet teveel volatiliteit: ga voor De Belegger

Thursday, January 18, 2007

De analisten van Inside Beleggen schrijven zich rijk.

Lees snel het kritisch artikel van de beursgoeroe Paul D'hoore over Inside Beleggen op Beursduivel.be . En haast u want Inside Beleggen zal ongetwijfeld de nodige "druk" op de ketel zetten om dit "negatieve artikel" te verwijderen.

Het is geweten in analisten kringen dat schrijvers van beleggingsblaadjes in de eerste plaats aan hun eigen geldbuidel denken. Paul D'hoore illustreert dit hier wederom. Inside Beleggen spant blijkbaar wederom de kroon.

Hoe gaan ze tewerk:

1. Men selecteert kleine illiquide aandelen zoals Resilux, Systemat. Deze kleine aandelen hebben amper volume.

2. De schrijvers van de beleggingsblaadjes kopen eerst de aandelen stelselmatig in aan lage koersen.

3. Men schrijft lovende artikels over dit "vergeten" aandeeltje. De 20.000 lezers zijn gecharmeerd en kopen het aandeel aan de koers. Het aandeel schiet de hoogte in.

4. De schrijvers starten langzaam met de afbouw van hun posities.

5. Een paar maand later: de resultaten van het gepumpte aandeel laten te wensen over en het keldert naar beneden ... "Tja, dit was niet te voorzien".


De kleine belegger is wederom de pineut. Meer nog, hij betaalt een abonnement om de pineut te zijn.


Hieronder de tekst op Beursduivel:

De Strijd der Strategen
Auteur: Paul D’Hoore
16 januari 2007

Op 31 januari eindigt de derde editie van ‘De Strijd der Strategen’. We komen dus in de laatste rechte lijn. En blijkbaar zijn dan álle truken toegelaten...

‘De Strijd der Strategen’ is een beursspel dat wordt georganiseerd door de krant ‘De Tijd’. Twaalf deelnemers proberen op een jaar het hoogst mogelijke rendement te halen met Belgische aandelen. Er doen vier vermogensbeheerders mee, vier analisten en vier beleggingsclubs. Dé verrassing is wel dat de vier beleggingsclubs het als groep béter doen dan de vermogensbeheerders en de analisten!

En toch zal de individuele overwinning niet naar een beleggingsclub gaan. Zelfs al stond de Limburgse club Belekom begin januari nog op de eerste plaats, en de Oost-Vlaamse club ’t Beleg op de derde positie. De beleggingsclubs kunnen niet winnen omdat ze geen invloed kunnen uitoefenen op het koersverloop van hun aandelen.

Dat ligt wel even anders met de analisten. Zo nam Frank De Mol van ‘De Belegger’ eind november het aandeel Sioen op in zijn portefeuille voor ‘De Strijd der Strategen’. Enkele dagen later – op 5 december – kocht ‘De Belegger’ effectief het aandeel Sioen voor zijn modelportefeuille. Het laat zich raden dat de aandelenkoers van Sioen meteen de hoogte in schoot. Om het aandeel nog een éxtra duwtje te geven, kwam Geert Smet – een collega van Frank De Mol – op 11 december op Kanaal Z vertellen dat Sioen wel 13 à 14 euro waard is. Jammer voor hen, maar De Mol en Smet kregen het aandeel niet hoger gepusht dan 10,50 euro. Tenzij er nog mirakels gebeuren, kan De Mol de wedstrijd niet meer winnen.

De waarschijnlijke winnaar is Alain Deneef, de hoofdredacteur van ‘Inside Beleggen’. Hij bedient zich van dezelfde tactieken. Eind december nam hij Resilux op in zijn portefeuille. Het aandeel kostte toen 43,55 euro. Het vervolg laat zich raden. Op 9 januari verscheen in ‘Inside Beleggen’ een uitvoerig artikel over Resilux, met als conclusie dat het aandel wel 58 à 60 euro waard is. ’s Anderendaags bereikte Resilux een (voorlopig?) hoogtepunt van 50,75 euro.

Niet dat het me stoort. Ikzelf heb Resilux al in mijn persoonlijke Top-10 opgenomen op 23 maart 2006. Dat was misschien een beetje te vroeg. Maar het grote voordeel was: je kon Resilux toen makkelijk oppikken tegen 40 euro of zelfs nog wat lager. Dankzij Alain Deneef heb ik nu al 25 % winst. Want uiteraard heb ik de kans niet laten liggen om mijn graantje mee te pikken. Ik heb 10 % van mijn Resilux-aandelen verkocht tegen de (voorlopige?) topkoersen van 10 januari. En ik wens Alain Deneef van harte toe dat zijn koersdoel van 60 euro voor Resilux nog deze maand bereikt wordt. Dan zal ik nog eens 10 % van mijn Resilux-aandelen verkopen. Met 50 % winst! De rest zal ik dan houden voor de langere termijn.

Laat er dus geen twijfel over bestaan: meer dan ooit, zal ‘De Strijd der Strategen’ dit jaar gewonnen worden door een Meester Strateeg!